Rafael Benet a la Biblioteca de Catalunya

Del 6 de setembre i fins el 26 d'octubre d'enguany s'ha pogut veure l'exposició 'Rafael Benet: el pinzell, la ploma, l'home' a l'Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya (BC), una mostra feta en col·laboració entre la mateixa BC i la Fundació Rafael Benet i fonamentada en el donatiu fet per Rosa Benet, neta del gran pintor, crític i historiador de l'art català, l'any 2019. Aquesta exposició ha estat comissariada per Lourdes Martin (Secció de Manuscrits) M. Mercè Riera i Xavier Soler Àvila (Unitat Gràfica), tots tres de la BC.

El donatiu, ara ja Fons Benet, està conformat per multitud de cartes rebudes, esborranys manuscrits pel mateix Benet, fotografies diverses i altres impresos del seu avi, com catàlegs d'exposicions i targetes diverses, que passen a enriquir els fons de la BC. Amb aquesta exposició s'ha volgut posar de manifest l'encaix d'aquest donatiu amb altres fons manuscrits i bibliogràfics de la BC, on l'empremta de Benet ja era ben present. 

La cronologia de les epístoles i manuscrits inèdits del Fons Benet va des del segle XIX fins el 1979, any de la mort de Benet, i entre els corresponsals de les mateixes trobem a Josep Llorens Artigas, el seu fill Jordi Benet, Pere Creixams, Salvador Dalí, Josep-Francesc Ràfols, Sebastià Gasch, Feliu Elias, Carles Riba, Jean Metzinger, Jaume Pla o Georges Kars, entre molts d'altres artistes i intel·lectuals.

L'exposició ha inclòs de manera excepcional quatre pintures a l'oli de Rafael Benet a les quals s'hi han d'afegir cedides per a l'ocasió per la Fundació Rafael Benet (Col·leccions Berenguer i Benet) i amb les quals s'ha acabat d'arrodonir la mostra, fent honor al que Benet volia ser abans que res: un pintor que escriu.

Als següents enllaços podeu accedir a una biografia de Benet feta per la Fundació Rafael Benet, http://www.fundaciorafaelbenet.com/?cat=21

I a l'exposició virtual al web de la BC, amb les fotografies de totes les peces exhibides, 
així com al tríptic de la BC amb la descripció de cadascun dels àmbits de la mostra, 

El proppassat 7 d'octubre es va celebrar a la BC una taula rodona sobre la mostra. Presentant l'acte en Xavier Soler, amb l'Alex Susanna com a moderador i Francesc Fontbona, J. M. Cadena i Rosa Benet com a ponents. La podeu veure al següent enllaç de YouTube, https://www.youtube.com/watch?v=pHyBR5hQidE

Tanmateix, aquest mes de desembre acaba de veure la llum el número 39 dels Quaderns Rafael Benet, que inclou articles de Cadena, Susanna, Fontbona i Soler.

Barcelona, a 28 de desembre de 2021

Comentaris

Entrades populars